Architektura 21szego wieku : Nowa propozycja Muzeum Miasta Taipei / OTA +

Dzięki uprzejmości OTA + Propozycja nowego Muzeum Sztuki Miasta Taipei przez OTA + kwestionuje tradycyjną definicję muzeum i konwencjonalne relacje między budynkiem a miejscem.
Uwolnienie płaszczyzny uziemienia zamkniętej przestrzeni półprzestrzennej, interfejs między muzeum a miejscem oferuje nowe doświadczenie muzeum; taki, który jest otwarty, przyjazny i gościnny.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Parter budynku został zredukowany do nominalnego rozmiaru, obejmując jedynie wystarczająco dużo miejsca na podstawowe usługi, strukturę i funkcje biletowe.
Samolot naziemny jest zarezerwowany przede wszystkim na zewnętrzną przestrzeń publiczną, w tym park sztuki, Hall of Fame i spacer w ogrodzie.
Większość programu i masy budynku są podzielone przez otwarty parter.
Połowa budynku jest połączona z ziemią, podczas gdy druga połowa unosi się w powietrzu.
Cel jest dwojaki; aby zminimalizować niszczące skutki ekstremalnych lokalnych warunków pogodowych, wykorzystując przepływy środowiska w kierunku wyników produkcyjnych i przekształcić tożsamość muzeum sztuki współczesnej.
Wypielęgnowana płaszczyzna dachu programu pod ziemią jest zagnieżdżona w roślinność pochłaniającą wodę i systemy zlewiskowe, podczas gdy wiszące muzeum powyżej rozszerza się, tworząc otwarte atrium, pozwalając rozproszonemu oświetleniu rozjaśnić przestrzeń i bierny przepływ powietrza, aby wygodnie kondycjonować budynek.
Dzięki uprzejmości OTA + Program muzeum jest ze sobą połączony.
Współczesne Muzeum Sztuki, Dziecięce Muzeum Sztuki i Administracji znajdują się w pływającej mszy.
Sala wykładowa, parking, centrum zasobów sztuki, biblioteka i sale lekcyjne znajdują się pod ziemią.
Programy pod ziemią są łatwo dostępne i są bezpośrednio połączone przez pionowe rury cyrkulacyjne, zapewniając zarówno wsparcie strukturalne dla pływającej masy powyżej, jak i przestrzeń dla systemów ruchu, takich jak schody ruchome, schody i windy pomiędzy poziomami.
Wszystkie programy pod ziemią są zalewane rozproszonym światłem przechodzącym przez świetliki, które przenikają krajobraz.
Dzięki uprzejmości OTA + Współczesne Muzeum Sztuki i Dziecięce Muzeum Sztuki są chronione przed ostrym bezpośrednim nasłonecznieniem.
Chociaż nogi pływającej rozszerzonej masy otwierają się na duże przeszklone okna, tworząc widoki otaczającego kontekstu, przeszklenia są cofnięte, a głębokie zwisy chronią sztukę.
Dodatkowo, seria dużych płetwowych dyfuzorów rozprasza światło i równomiernie myje ściany.
Nawiewniki są również wyposażone w sterowane czujnikiem elementy sterujące, które cyrkulują świeżym powietrzem w przestrzeni.
Dzięki uprzejmości OTA + Pozycjonowanie muzeum na stronie pozwala na łatwy dostęp bez względu na to, jak się pojawi.
Wszystkie ścieżki prowadzą do środka strony i do holu dla każdego muzeum.
Istniejąca droga jest utrzymywana i dalej powiększana, aby zapewnić dostęp do podziemnego parkingu i autobusu wycieczkowego.
Projekt krajobrazu rozciąga się na drodze i ścieżkach rowerowych, stając się płaską, wzorzystą intarsją.
Wizualna obecność ruchu samochodowego zanika, a meandrujące ścieżki dla pieszych dominują w płaszczyźnie podłoża.
Dzięki uprzejmości OTA + Projekt krajobrazu obejmuje pole podwyższonych obwałowań, meandrujących ścieżek i ławek, z których wszystkie otaczają kieszenie różnych łat gruntowych.
Niektóre płaty są wypełnione naturalną roślinnością, która zbiera wodę deszczową, która jest ponownie wykorzystywana do nawadniania terenu.
Pozostałe łaty są wypełnione piaskiem i żwirem, pokrywając bardziej znaczny system przelewowy i zlewny.
Wreszcie, gdy program znajduje się poniżej, duże świetliki zapewniają rozproszone światło w przestrzeni.
Plan strony
[podobne: aluminiowe drabiny, Profile aluminiowe, żeliwo szare ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: aluminiowe drabiny Profile aluminiowe żeliwo szare