Budownictwo i architektura : Put Vejini Concert Garden Proposal / Jevgenijs Busins, Anton Gonda i Ivo Dzenis

Dzięki uprzejmości Jevgenijs Busins, Anton Gonda i Ivo Dzenis Jako jeden ze zwycięzców otwartego konkursu, koncepcja etapu koncertowego Put Vejini, autorstwa Jevgenijs Busins, Anton Gonda i Ivo Dzenis, opiera się na akustycznych możliwościach budowania.
Celem było osiągnięcie maksymalnego potencjału akustycznego przy użyciu minimalnej ilości materiałów i uzyskanie estetycznego wizerunku sali koncertowej.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Ogród koncertowy w Liepaja.
Put Vejini.
był ważnym miejscem kultury łotewskiej w XX wieku, gospodarzem lokalnych festiwali.
Teraz celem jest zwrócenie tej funkcji, renowacja istniejącego budynku i przywrócenie atrakcyjności strony jako miejsca na muzykę i rozrywkę na świeżym powietrzu.
Mała współczesna przestrzeń kulturalna powinna stać się źródłem dumy i możliwości rekreacyjnych dla każdego mieszkańca Lipawy.
Dzięki uprzejmości Jevgenijs Busins, Anton Gonda i Ivo Dzenis najlepszym na świecie architektem jest przyroda, więc architekci pożyczyli naturalny kształt muszli ostryg, która niesie dobre właściwości akustyczne i jest zgodna z ogólną typologią budynku, a także jak ma dobry efekt wizualny.
Dzięki uprzejmości Jevgenijs Busins, Anton Gonda i Ivo Dzenis za pomocą modelowania parametrycznego architekci stworzyli kształt muszli, w których krawędzie mają nie tylko estetyczne, ale również strukturalne i akustyczne funkcje.
Zgodnie z prawami dystrybucji dźwięku, dźwięk przenika krawędź powłoki, pochłania i obejmuje wszystkich odbiorców bez tworzenia efektu echa.
rysunki 01 Budowlane ramy nośne tworzą strukturę egzoszkieletową ułożoną pod kątem sklejonych drewnianych ram, połączonych stalowymi prętami i pokrytych drewnianym dachem.
Budując ramy samonośne do zawieszania paneli akustycznych, sklejone konstrukcje drewniane zostały wybrane w kontekście parku i biorąc pod uwagę wrażliwość środowiskową materiału.
rysunki 02 Wniosek zawiera dwie opcje rozwiązania przestrzennego.
Pomimo dużej wizualnej różnicy między dwiema opcjami, różnica występuje jedynie w postaci sekcji ramy nośnej.
Plany, elewacje i przekroje podłużne obu wariantów są w zasadzie identyczne.
Tablice konkursowe Architekci: Jevgenijs Busins, Anton Gonda, Ivo Dzenis Lokalizacja: Liepaja, Łotwa Architekt stowarzyszony: SIA EJA Klient: Liepaja Latvian Society House Wielkość: 2.200 m kw.
[patrz też: dzianina dresówka, bramki uchylne, gruz kruszony ]

Powiązane tematy z artykułem: bramki uchylne dzianina dresówka gruz kruszony