Budownictwo wczoraj i dzis : Nowe Muzeum Sztuki w Taipei Proposal / STUDIO_KICK

Dzięki uprzejmości STUDIO_KICK STUDIO_KICK przekazaliśmy nam propozycję konkursu na Nowe Miasto Taipei.
Ich głównym celem nie jest zaprojektowanie kultowej formy muzeum, ale ikoniczne pole aktywowane przez muzeum, z wydarzeniami i interakcjami dla ludzi.
Bogata w kulturę i naturalną scenerię Yingge, zachodnia dzielnica Nowego Taipei City, jest energicznym miastem pełnym bieżących wydarzeń.
Dlatego rozwiązanie dla Muzeum Sztuki Nowoczesnej leży daleko od tradycyjnej nowoczesnej typologii muzealnej.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Nowa typologia muzeum Dzięki uprzejmości STUDIO_KICK Stworzenie odizolowanej, ale łatwo dostępnej przestrzeni na stronie generuje interakcje w terenie, które łączą sztukę z codziennym życiem ludzi.
To muzeum zapewnia nie tylko fizyczną formę, ale także przestrzeń, która wywołuje naturalny przepływ publiczny.
Jest to elastyczna przestrzeń, w której mieszczą się różne działania i łączą ją ze sztuką i kulturą.
Muzeum staje się miejskim lobby lub.
The Gathering Field..
Strona znajduje się pomiędzy Yingge Rock i Yinggle River.
Tworząc neutralną przestrzeń odizolowaną od miasta i natury, tworzy przestrzeń do gromadzenia się.
Ludzie, którzy patrzą na sztukę, ludzie patrzący na ludzi i ludzi w działalności komercyjnej sąsiadującej z muzeum, są tak skorelowani, jak to tylko możliwe.
lobby.
Pętla.
przestrzeń wystawowa Pole.
powstaje w centrum muzeum przez cztery ściany, z podniesionymi dwiema krawędziami, które łączą miasto z rzeką.
Wejście do muzeum w centrum zapewnia interakcje między ogółem społeczeństwa a zwiedzającymi muzeum.
.Pętla.
to cyrkulacja stworzona jako pół-publiczna przestrzeń interweniująca komercyjne programy, które krok po kroku poprowadzą strumień do muzeum.
Architekci: STUDIO_KICK Miejsce pracy: YINGGE, Nowe Tajpej, Tajwan Zespół projektowy: Bernado Garcia, Pey Lung, Steven Tsai, Ximing Liu Współpracownicy: Marta Glez, Leo Mulvehill, Loukia Tsafoulia Projekt: Nowy Klient w Muzeum Sztuki w Taipei Klient: Nowy rząd miasta Taipei Powierzchnia terenu: 20 000 m2 Powierzchnia projektu: 51.045 m2 Rok budowy: 2011
[patrz też: giętarka do profili, cyklofosfamid, Depaletyzatory ]

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid Depaletyzatory giętarka do profili